Finalul de an ne aduce, dincolo de Crăciun, momentul acela când te uiți la ce ai făcut tot anul și-ți propui alte lucruri pentru anul ce urmează. Cei mai mulți încep acest proces prin a face ordine, în casă, în calculator, în telefon, și a arunca lucrurile de care nu mai au nevoie sau nu îi mai bucură. Spoiler, acest articol este despre toate gadgeturile, cablurile, câștile și obiectele digitale care ne umplu mai mult sertarele decât sufletele.

90% dintre componentele unui telefon pot fi reciclate

Fiecare produs pe care-l achiziționăm are o amprentă de apă, de energie, de carbon și generează pe întreg procesul poluare de diverse tipuri, de la sol si aer, până la poluarea apei, olfactivă sau sonoră. Mai mult decât atât, un telefon nou necesită, în medie, cam 70 de materiale, cumulând vreo 44kg, asta pentru câteva 1-2 sute de grame de telefon. Având în vedere că până la 90% dintre componentele sale pot fi oricum reciclate, e păcat să ajungă pe câmp sau să rămână în sertar, asta dacă telefonul nu poate fi recondiționat și reintrodus în circulație.

România este o țară de colecționari

Aproape jumătate (49,9%) dintre românii cu vârsta peste 18 ani conectați la Internet sunt mai degrabă înclinați să depoziteze în casă telefoanele mobile pe care nu le mai folosesc, uitate prin vreun sertar sau dulap, conform unui studiu Orange din 2020. Cel mai des argument auzit de mine este că peste 10 ani o să coste o grămadă de bani x telefon banal, într-o stare deplorabilă. Sigur că da…

Bine, nu că restul planetei ar super recicla

Nici la nivel global lucrurile nu sunt mai roz, în fiecare an, mai mult de 1,5 miliarde de telefoane mobile sunt fabricate în întreaga lume, însă doar 1-2% sunt reciclate. Nu stau ele în setare, dar tot nu e bine. Având un comportament responsabil, contribuim la schimbările climatice, poluare și folosirea mai eficientă a resurselor.

Ce poți face tu

Faci ordine, strângi telefoanele și tabletele vechi pentru o evaluare oricând, în oricare magazin Orange din țară. Dacă sunt funcționale, poți primi prin programul Buy-Back un voucher de reducere, pe care îl poți folosi la cumpărarea unui telefon nou (sau a unui un telefon deja recondiționat, dacă există în stocul magazinului). Orange va prelua telefoanele vechi și le va recondiționa sau recicla. Dacă acestea nu sunt funcționale, le poți lăsa la reciclat. Tot la reciclat poți lăsa tablete, încărcătoare și căști. Oricum ar fi, faci o faptă bună și pentru tine, și pentru planetă. #PentruMâine

Cum ajută Orange

Din 2013, Orange are o secțiune online dedicată comercializării telefoanelor recondiționate (refurbished). Acestea trec printr-un control riguros al calității înainte să fie repuse în vânzare și au garanție 12 luni.

Până în luna noiembrie a acestui an, prin programul Buy-Back, Orange România a colectat peste 264.000 de telefoane, adică echivalentul unei cantități de peste 14 tone (echivalentul în ‘greutate’ a 100.000 portocale). Din cantitatea totală, aproximativ 85% dintre produse sunt trimise la reciclare, restul sunt recondiționate și repuse in circulatie.

Pentru mai multe detalii, intră pe responsabilitate-sociala.orange.ro.

Articol Susținut de Orange.