Săptămâna trecută am co-organizat alături de colegii din hubul local al Global Shapers (comunitate inițiată de World Economic Forum) o discuție inter-sectorială despre ''Accelerația tranziției ESG pentru Business-uri și Societate'', eveniment desfășurat sub patronajul Ambasadei Elveției în România la One Tower, în București.

Video Eveniment Accelerate ESG Transition for Businesses and Society 2023

La evenimentul ce a început la 18.30 și s-a terminat la 23.00 au participat 100 de persoane din mediul de business (50%), ambasade, camere de comert, administrația publica centrala și locală, asociații specializate (CFA), ONG-uri (EFdeN, GreenPeace, WWF, WeWilder, Habitat for Humanity, FEL Romania, IntreVecini, etc), Universități (Constructii, Arhitectură, Politehnica), startup-uri, oameni cu vârste și grade de senioritate variate, de la Fondatori, Vice Președinți de bănci la ESG Manageri, profesori și studenți, pentru că ESG Deep Transformation este despre toate organizațiile, la toate layerele, de la lucruri generale (puțin cam târziu, dar fie) la lucruri foarte specifice și tehnice.

Am discutat în panel, sesiunea de Q&A și în timpul sesiunii de networking despre cum putem ridica nivelul de ambiție cu privire la tranziția sustenabilă, ce rol are fiecare dintre noi, care sunt provocările și oportunitățile cu care se confruntă companiile atunci când integrează ESG în strategiile și operațiunile lor.

  • H.E. Arhur Mattli, Ambasadorul Elveției în România
  • Nassim Abu Rjala, Global Shapers
  • Mod: Roxana Cojocaru, Chief Strategy Officer, Social Innovation Solutions
  • Alexandra Bocșe, Secretar de Stat pentru Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială;
  • Adrian Codirlașu, Vicepreședinte, CFA Români;
  • Zuzanna Kurek, Fondator, Cornerstone Communications
  • Csibi Magor, Partener și Head of Leadership Practice, TREND Consulting;
  • Mihai Toader-Pasti, Fondator, towards 0 & IntreVecini

6 întrebări la început (sau nu) de drum în ESG?

Fie că sunteți la început de drum sau aveți ceva experiență în zona de ESG, cred că sunt 5 întrebări la care ar trebui să răspundem.

  1. De ce are loc această transformare ESG? Vreți să bifați minimul  legislativ, să vă diferențiați de competitorii sau vreți să aveți  impact pozitiv semnifivcativ  în organizație și societate.
  2. Cât de departe vrei să mergi? La nivel de organizație? De parteneri? Societate? Pe matricea de materialitate sau pe toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.
  3. Cum demonstrezi importanța transformării ESG? Există un consultant extern, un mini departament sau sunt implicate toate layerele organizației. Sunt compensațiile financiare ale boardului și managementului legate de indifcatori de sustentabilitate.
  4. Cum vă asigurați că datele sunt relevante, complete și corecte, iar obiectivele bazate pe știință? Care sunt mecanismele prin care vă asigurați că nu faceți greenwashing sau greywashing, direct sau indirect.
  5. Cum evaluați oamenii cu care lucrați că știu despre ce vorbesc? În ultimul an au apărut enorm de mulți specialiști in sustenabilitate și ESG cu 0 proiecte implementate cu succes.
  6. Care este tribul vostru cu care vreți să produceți schimbarea, intern și extern? Cu ce alte companii va asociați, cum plicați ONG-uri, Mediul Academic sau Public, Grupuri de inițiativă.

Citate ale colegilor de panel

Alexandra Bocse: „Tranziția verde oferă o oportunitate de a dezvolta noi afaceri. Este crucial să colectăm și să analizăm date prin digitalizare pentru a măsura și a evalua progresul nostru către dezvoltare sustenaiblă. În timp ce unele sectoare de afaceri pot fi mai greu de decarbonizat, trebuie să avem o conversație deschisă și să căutăm contribuții din partea comunității de afaceri.”
Adrian Codirlasu: „Practicile ESG vor deveni mai scumpe pentru companiile care nu se conformează, ceea ce duce la rate mai mari ale dobânzilor sau la lipsa accesului la finanțare. Din punct de vedere al educației în acest sens, CFA oferă 2 cursuri dedicate pentru ESG și Environment în special.”
Zuzana Kurek: „Dacă analizăm E, S și G, pilonii E și S au fost importanți la nivelul UE în ultimii doi ani datorită contextului, tendințelor, dar și reglementărilor. În același timp, contextul provocator a făcut ca multe companii să rămână în urmă în ceea ce privește buna guvernanță, iar evenimentele din ultimele săptămâni din sectorul bancar mondial sunt primele semne în acest sens. ”
Csibi Magor: „Avem un moment să vorbim despre durabilitate și soluții înainte de a fi prea târziu. Impactul nostru ca indivizi și companii depășește mult ceea ce putem vedea și este timpul să ne asumăm responsabilitatea. Generația Z este lider în ceea ce privește solicitarea de muncă semnificativă, cu scop și durabilitate reală. Să nu așteptăm până nu este prea târziu pentru a face diferența. Este timpul să creăm schimbare prin prețuirea oamenilor noștri ca șefi, nu doar mâini, și incluzând nevoile comunităților noastre în soluțiile noastre durabile.”

Mulțumiri

Mulțumiri pentru organizare colegilor din hub, Nassim  Abu Rjala, Roxana Cojocaru, Ellena Alexandra Miron, Vikram Jotwani, Sabina Mihăilescu, Daria Benghea-Malaiesi, Ioana Irimia, Robert Lupițu. Mulțumim Ambasadei și Camerei de Comerț Româno-Elvețiană și One United Properties pentru găzduire.

Global Shapers Bucharest Hub and H.E. Arhur Mattli

Despre Global Shapers Bucharest Hub

Global Shapers este o inițiativă a Forumului Economic Mondial. În prezent, rețeaua cuprinde 377 de hub-uri urbane din 157 de țări și este prezentă la București din 2013, având 25 de membri, tineri profesioniști cu o varietate de expertiză, fie că este vorba de afaceri, politici publice, sport, ONG-uri, educație sau media, care lucrează împreună pentru a crea impact