Acum este momentul să devenim mai deștepți

Dincolo de toate aspectele negative pe care această criză le aduce, există și oportunități. Nu spun asta dintr-o perspectivă cinică, trebuie să devenim mai rezilienți (indivual, ca grup și ca societate) și să ne adaptăm la un context nou pentru noi toți, care va rămâne nou și post-pandemie. Să trecem din mindsetul de survival în cel de thriving.

Lumea în care ne vom întoarce nu va mai fi la fel. Lumea stabilă și aproape fără găuri de dinainte a fost zdruncinată, iar acum printre spărturile și fisurile din beton poate apărea multă vegetație. Consecințele negative sunt evidente, dar nu trebuie să rămâne singurele consecințe ale acestui eveniment global.

Dorința de a fi conectați

Imediat după autoizolare, am încercat să mă simt conectat stând pe Slack, Whatsapp și Facebook în timp ce lucram, până când a ajuns contraproductiv și am renunțat la Facebook. Nu definitiv, pentru că este un tool care are și părți foarte bune, iar partea negativă a fost rezolvată ușor, printr-un plugin.

Accesul la informații a fost rezolvat ușor de către Code for Romania prin stirioficiale.ro și dacă nu știu ce să fac, intru pe fiipregatit.ro/ghiduri, mulțumită CivicNet. Nu mă interesează absolut nicio informație pe surse, iar pentru informații despre prezent și viitor pe subiectul pandemiei am căutat în Financial Times, New York Times, The Atlantic etc.

La EFdeN, avem canale pe Slack de jocuri online, de sport, glume și ne ținem unii altora de urât, ne auzim, ne vedem. Eu am reînceput să joc Counter Strike după 10 ani și jucăm în rețea, ca să fim împreună. La fiecare ședință generală avem o temă pentru virtual-background-urile din Zoom (cel mai mare diferențiator pe platformele astea, btw). Ultima temă a fost imagini celebre, iar pentru săptămâna viitoare trebuie să ne costumăm. La final cinea câștigă. E fun.

Așa am reușit nu doar să rezolv problema de a fi conectat ( de a suplini physical distancing prin social proximity), ci am creat și mai mult timp pentru activități importante pentru mine: citit, cursuri, traininguri, gândit, învâțat, meditație, sport, jurizarea la FutureMakers.

Criza asta este o oportunitate foarte rară de a descăleca din rat-race și a fi mai eficient.

Pericolul de a fi doar pasageri

Când am făcut prezentarea pentru TEDx Târgu Jiu unul dintre puncte se referea la naturalețea cu care greșim când suntem mici și cum asta face parte din procesul de învățare. Apoi devenim adulți și din dorința de a nu mai greși, ajungem inevitabil să nu mai învățăm la fel de mult sau la fel de repede.

Observ că și eu devin, pe an ce trece, tot mai comfortabil. Din fericire vin dintr-o extremă în care disconfortul a fost atât de hardcore și atât de lungă durată, încât sunt încă ok. Mă sperie însă acest trend pe care-l observ la mine și voi folosi perioada asta pentru a redeveni confortabil cu dinsconfortul.

Mai buni pe toate planurile

Eu folosesc pentru asta Wheel of Life, dar simplifând, sunt 4 indicatori mari la care cred că ar trebui să ne uităm:

  • sănătate
  • fericire
  • productivitate
  • inteligență

Tu, oamenii de lângă tine și contextul în care navighezi aduc puncte în plus sau în minus la fiecare dintre acești indicatori. Problema este că de multe ori we go with the flow și uităm să mai optimizăm, dăm drumul la autopilot.

Perioada asta este aur curat pentru self-optimisation, pentru a deveni mai bun în domeniul tău sau în domenii conexe, să ai nu doar un overview bun, ci să poți intra în detalii, să înțelegi sistemul pentru a îl putea schimba, pentru a putea inova. Succesul se crează în fiecare zi cu fiecare micro-decizie.

Pregătirea pentru noul sport

Să te apuci de tenis la 20 sau 30 de ani este cam târziu, oponenții se pregătesc de la 9 ani și au deja mult timp în față, ca hobby e ok, de performanță nu prea.

Nu des apare un sport nou, așa cum se întâmplă acum, unul la care nu se pricepe nimeni, un clean slate, un joc la care cu toții plecăm cam de la același nivel, un sport în care nu știm încă nici regulile.

Acum este momentul să devenim mai deștepti, dar pentru asta trebuie să alocăm timp și să depunem efort, pentru că nu se va întâpla pur și simplu. Totul este la un search distanță.

PS: Mai deștepți nu înseamnă să devenim și mai siguri pe noi, ci, din contră, înseamnă să ne îndoim de propriile convingeri mai des, să ne dăm seama cât de multe lucruri nu știm că nu știm, să ne aducă puțin cu picioarele pe pământ. Să inlcouiască certitudinile cu mai multe întrebări.

[Foto: Financial Times]


Leave a Reply