Prin programul “Re”, Orange încurajează un comportament responsabil prin reciclarea, recondiționarea, repararea și recumpărarea telefoanelor și electronicelor vechi.
Strategia mea de reciclat deșeurile electronice
Eu am împărțit deșeurile electronice in 2 categorii, în prima categorie am pus tot ce sigur nu mai avea o viață alături de mine și le-am dus la Orange Băneasa de Crăciun, iar în a 2-a categorie am pus lucruri cărora le-am mai dat 2 luni de test. Asta pentru că și eu, ca mulți alții, după ce nu folosesc ceva câțiva ani și decid să-l arunc, descopăr în maximum o săptămână că fix de acel ceva aveamnevoie.
Aproape jumătate (49,9%) dintre românii cu vârsta peste 18 ani conectați la Internet sunt mai degrabă înclinați să depoziteze în casă telefoanele mobile pe care nu le mai folosesc, uitate prin vreun sertar sau dulap (studiu Orange 2020).
Principalul motiv (46%) pentru care nu renunțăm la electronicele vechi este gândul că s-ar putea să le folosim în viitor (studiu WEEE Forum 2022)
Ce zic și fac prietenii
Mi-am întrebat prietenii ce fac ei cu telefoanele și electronicele vechi. Conform studiului realizat de mine pe whatsapp, 50% le-au dat și nu au, 20% aveau de gând, dar nu știau unde și 30% nu s-au gândit la asta, dar au prin casă. Pecei din urmă voi avea grijă să îi întreb și peste o săptămână dacă le-au dus la reciclat în magazinele Orange, în programul lor de economie circulară “Re”.
Cum poți face mai puțin rău, 2 exemple.
De cele mai multe ori dacă lași un astfel de efort pentru perioada paștelui, nu mai ai răbdare să sortezi cu atenție și deșeurile electronice vor ajunge la gropile de gunoi unde ajung la nivel global 50 de milioane de tone de deșeuri electronice în fiecare an, fiind responsabile pentru 70% din poluarea solului cu substanțe toxice, cu toate că ocupă doar 2% din volum. În New York, de exemplu, este interzis să arunci echipamente electronice altundeva decâd la locurile special amenajate și ești amendat.
Dincolo de partea de mediu, toate deșeurile electronice pe care le ținem alături sunt parte din dezordine, care, dacă nu știați, ne afectează sănătatea mentală. Un studiu al Universității din Connecticut a constatat că trăind într-un spațiu mai ordonat, putem reduce direct stresul care rezultă din dezordine, ceea ce ne poate ajuta să ne simțim mai fericiți, mai puțin anxioși și mai încrezători în noi înșine.
Cum poți face mai mult bine
Mai mult, dacă duceți telefoane/tablete la Orange până pe 15 martie, contribuiți direct la plantarea unui hectar al Pădurii „Re”, acțiune pe care Orange o va realiza pe 18 martie, în parteneriat cu asociația EcoAsssist - Plantăm fapte bune în România. Până în prezent, asociația a facilitat plantarea a peste 2.500.000 de puieți pe 620 de hectare situate în localități din 35 de județe ale țării, cu ajutorul a peste 45.000 de voluntari, având ca obiectiv împădurirea României.
Care-i treaba cu copacii
Plantarea de copaci nu rezolvă toate probleme, dar rezolvă o parte dintre ele. Ea nu poate fi singura soluție, dar este critic să fie o prioritate la nivel global și mai ales în România, unde conform unui studiu Global Forest Watch (care publică hărți interactive pe baza imaginilor furnizate de sateliți ai NASA.)
300.000 de hectare de pădure au fost tăiate în România în perioada 2001-2016, potrivit unei platforme online denumite Global Forest Watch. în 2010, pădurile acopereau mai mult de un sfert din suprafața României, mai precis 26%. În ceea ce priveşte suprafețele pe care s-au plantat sau regenerat păduri, platforma oferă informații doar pentru intervalul 2001-2012. Este vorba despre un total de 154.000 de hectare.
Puteți vedea pe One Tree Planted cum copacii contribuie la toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Regională. Cel mai cunoscut beneficiu este contirbuția la SDG13 - Schimbările Climatice, copacii fiind o soluție naturală de stocare a carbonului, dar lemnul trebuie tăiat. Dacă se descopune, și CO2 stocat ajunge înapoi în atmosferă. În esență tăierea pădurilor nu este un lucru rău, ci modul iresponsabil și ne-strategic este. Mai mult, pădurile ajută la prevenirea inundațiilor, susținerea și încurajarea biodiversității, protejarea apelor subterane, oferă un material de construcții nepoluant, etc.
Unde poți duce telefoanele și electronicele la reciclat
Poți duce telefoanele vechi, tabletele și accesoriile pe care nu le mai utilizezi la orice magazin Orange. Prin programul lor de economie circulară “Re”, toate device-urile colectate vor fi apoi recondiționate sau reciclate. Dacă telefonul pe care îl aduci este funcțional, poți primi și un voucher de minimum 10 euro.
La orice magazin Orange. În ultimul an, Orange a colectat prin Buy-Back aproximativ 300.000 de telefoane (aproape 29 de tone) care au reintrat în circuit prin reciclare sau recondiționare. Află mai multe.
Articol Susținut de Orange.