Cum să conectezi la rețeaua mobilă din România Apple Watch-ul (Ultra) cumpărat din SUA

Context

Mi-am cumpărat de curând un Apple Watch Ultra, pentru că în New Hampshire sunt 0 taxe pe bunuri (adică am plătit 3800 lei și nu 4800 lei, cât este în România) și omul din Apple Store mi-a confirmat că va merge în Europa. Spoiler: Nu.

După -10 ore pierdute pe chat și la telefon cu Apple unde nu am rezolvat nimic, un băiat deștept a găsit soluția și a postat-o pe reddit, aplicându-se și la Ultra și la alte modele. Rezolvarea și acest tutorial sunt meritul lui 100%.

Între procesul presupune Jailbreak = instalarea de aplicații și comenzi în afara ecosistemului Apple. N-am mai făcut asta de când mi-am cumpărat acum 15 ani iPhone 2G. Apropo, este legal să faci jailbreak, atâta timp cât nu instalezi aplicații crăckuite ceea ce nu recomand și nu este cazul aici. Când termini, ștergi tot și dispare oricum. Telefonul tău original, la fel ca Apple Watch, poate fi actualizat fără probleme. Dacă-ți schimbi numărul/rețeaua, probabil va trebui reluat tot procesul.

Soluția pe scurt

Durată; 60-150 minute (15% lucru, 85% așteptare).

Complexitate; Ridicată.

Trebuie modificat un fișier în telefon, mai exact 2 litere care nu lasă telefonul să activeze ceasul, iar pentru asta trebuie Jailbreak. Odată instalată rețeaua pe ceas, ea rămâne instalată.

Ai nevoie de un iPhone care să poată să fie jailbreakuit. Poate să nu fie telefonul tău principal. Și mai trebuie să fie activat serviciul de one-number de la Orange/Vodafone/etc, lucru care probabil te va costa 2-3 euro/lună.

În funcție de versiunea sistemului de operare al Apple Watch pe care vrei să-l conectezi, trebuie să găsești o versiune compatibilă de iPhone = Natively Supported by iOS folosind acest tabel. Apoi verifici ce iPhone cu versiunea respectivă de iOS este jailbreakuibil, în cazul meu a trebuit să găsesc un iPhone X și apoi să merg că convertesc e-sim avut în sim fizic.

 1. Eu având Apple Watch Ultra, aveam watchOS 9.X
 2. Asta înseamnă că-mi trebuia un iPhone jailbreakuibil pe 16.X
 3. Singurele iPhone-uri jailbreakuibile pe versiunea asta sunt iPhone 8 și iPhone 10
 4. Am împrumutat un iPhone 10 cu ecranul spart de la o amică (Thanks, Andreea!)

I. Jailbreak-uiești iPhone-ul secundar

Urmărește tutorialul de aici. N-am avut probleme pe Mac.

 1. Conectezi iPhone la calculator prin USB
 2. Bagi iPhone în DFU Mode urmărind pașii de aici.

II. Conectezi Apple Watch la iPhone-ul secundar

 1. Deconectezi Apple Watch de la iPhone-ul tău (Erase All)
 2. Conectezi Apple Watch la iPhone-ul jailbreakuit (iPhone 10 în cazul meu).

III. Modifici fișierul magic

Pentru a modifica cele 2 litere care crează toate aceste probleme mai ai câțiva pași.

 1. Intră în Sileo – AppStore-ul neoficial și instalează (Get+Queue+Confirm) CCPatch 13 și Filza File Manager 64, bifează Upgrade All in Sileo.
 2. Filza: Caută fișierul*, schimbă din UE în NA și dă SAVE!
 3. Reinstalezi CPPatch13 din Sileo
 4. Instalezi sim-ul pe Apple Watch
 5. Verifici dacă merge Conexiunea Celulară/Mobilă

* mergi la /var/mobile/Library/Carrier Bundles/Library/Preferences/com.apple.carrier_1.plist -> RemoteCardProvisioningSettings -> SupportedSKUs, schimbă SKU_EU în SKU_NA și SAVE.

IV. Reconectezi Apple Watch la telefonul tău

 1. Deconectezi ceasul de telefon din aplicația ceasului, nu din telefon! și click pe Erase & Save Mobile Plan
 2. Scoți sim-ul din telefonul alternativ și-l bagi în al tău
 3. Reconectezi Apple Watch la telefonul dău folosind opțiunea Restore Backup
 4. Te bucuri de viață!

Concluzie

Probabil nu aș fi cumpărat ceasul dacă știam că nu merge prea ușor, chiar dacă aflam de acest tutorial. Dacă și tu l-ai cumpărat și nu-l mai poți retuna (14 zile), atunci acest workaround este probabil singura variantă pe care o ai ca să poți folosi ceasul la maxim, cu conexiunea celulară/mobilă și toate avantajele aferente.

Niște tehnicalități extra

De unde apare problema: Există 2 diferențe importante între produsele lansate în diverse regiuni, una hardware (nu se poate modifica, dar este ok) și una software (marea problemă, dar pentru care există pașii de mai sus). Ceasurile/Telefoanele/Laptopurile/iPad-uri au mici modificări în funcție de regiunea unde sunt vândute – aceste diferențe variaza de la șuruburi folosite la benzile radio de telefonie. De asemenea, aveți grijă și cu garanția, cel puțin la Apple trebuie dus produsul în continentul de unde este luat.

În cazul Apple Watch, lista de benzi radio este disponibilă aici. Pentru ceasul meu, versiunea A2622 sunt niște benzi de frecventă, în timp ce pentru versiunea europeană A2684 sunt altele. Vestea bună este că Orange & Vodafone cel puțin se suprapun pe 4G și 3G cu cele din US suficient cât să n-ai probleme în orașe. Așa că mai rămâne doar limitarea software din telefon. Practic trebuie modificat în telefon un text dintr-un fișier din SKU_EU în SKU_NA, din Europe în North America pentru a instala abonamentul pe ceas. Din cauza a 2 litere într-un fișier text nu merge ceasul din US în Europa. Rezolvarea ar putea veni de la operator, dar nu e chiar simplă și modificabilă la relații clienți în România.

Leave a Reply