Aventura mea a început la 18 ani, odată cu mutarea mea la București, la facultate și intrarea în proiectul PRISPA, fiind unul dintre primii oameni care a lucrat la calificarea echipei la cea mai importantă competiție din lume de case sustenabile - Solar Decathlon. De atunci și pana astăzi au trecut 12 ani în care am fost implicat în diverse proiecte, în diferite roluri. La final de 2021 m-am retras din toate organizațiile pentru un an de sabatic și mici proiecte. La final de 2022 mi-am reluat activitatea profesională, care se împarte între 2 startup-uri, ÎntreVecini și câteva mici proiecte.
Proiectele, pe scurt, sunt pe LinkedIn. Aici este povestea din spatele lor.
Solar Decathlon (2010-2019)
PRISPA, EFdeN 4C & EFdeN Signature
Competiția Solar Decathlon mi-a schimbat viața și m-a format personal și profesional într-un mod fundamental prin cele 3 participări alături de PRISPA (2012, Madrid), EFdeN 4C (2014, Versailles) și EFdeN Signature (2018, Dubai).Solar Decathlon este cea mai importantă competiție mondială adresată caselor sustenabile și dedicată echipelor din toată lumea. La fiecare ediție, echipele selectate din toată lumea (aproximativ 20) au 2 ani pentru a concepe, strânge fondurile necesare, proiecta și contrui un prototip de casă sustenabilă în țara lor, pe care apoi trebuie să-l demonteze, transporte în competiție, unde este jurizat în funcție de 10 probe multidisciplinare. În cei 10 ani am ocupat toate rolurile dintr-o echipă, de la proiectare și construcție și până la comunicare, management și parteneriate, inclusiv financiar și juridic.
PRISPA (2010-2012)
Student Team Leader
În PRISPA am învățat să visez și să-mi dau seama că ambiția, munca și colaborarea pot bate lipsa experienței. Venind dintr-un oraș mic și o țară care nu investește în cercetare și în care lucrul interdisciplinar și practic nu este încurajat, am terminat pe locul 9/18 clasementul general și am fost vice-campioni mondiali la proba de Eficiență Energetică. În PRISPA am învățat importanța proiectării integrate și a colaborării dintre proiectare și execuție, tot noi fiind și cei care au executat. Am simțit pe șantier problemele apărute din execuție și asta a fost o lecție pentru fiecare dintre noi.
La întoarcerea în țară, casa PRISPA a fost reconstruită la Bacău, în curtea beneficiarului care a finanțat o parte din plecarea noastră la competiție. PRISPA și-a atins misiunea de a ajunge în comptiție și a demonstra că se poate și s-a oprit, ducându-mă spre următoarea etapă a vieții mele. Dacă n-ar fi fost Pierre, Oana, Adina, Mihnea, Adi, Alex and co, cu siguranță viața mea ar fi arătat altfel.
Într-una dintre ultimele seri în Madrid, Oana ne-a întrebat pe cei 20 și ceva de studenți cine va duce povestea mai departe. Fiind extraordinar de obosiți și voind doar să ne întoarcem să dormim, nu a fost cel mai potrivit moment și doar câtiva dintre noi am ridicat mână. Mă simțeam responsabil să fac această experiență incredibilă posibilă și pentru alții, așa cum alții au făcut posibilă pentru mine. Obiectivul meu era să mă reconcentrez pe facultate și să iau restanțele din perioada competiției și să mă ocup doar de calificare și apoi să găsim niște oameni mai pregătiți care să ducă povestea mai departe.
EFdeN - 4C (2012-2016)
Cofounder & General Manager
Odată întorși, alături de Alexandra, Eduard, Cristina, Ioana, Dumitru și punctual alți câțiva foști colegi am lucrat în paralel și la ultima predare tehnică a PRISPA (As-built) și la propunerea de calificare la următoarea ediție a Solar Decathlon în 2014 la Versailles, care a fost și ea o aventură cu peripeții. Pe 21 decembrie 2012 însă, nu a mai avut loc mult-așteptatul sfârșit al lumii, ci o nouă etapă fundamentală în viața mea, odată cu anunțarea echipelor calificate, printre care eram și noi.
Am eșuat lamentabil în a găsi o echipă de coordonatori cu experiență (noi find doar studenți) și ne-am dat seama că noi suntem singura variantă. Am încercat să convingem cât mai mulți dintre foștii colegi să se alăture, iar câțiva au fost suficienți de nebuni să facă asta. Claudiu, omul alături de care mi-am petrecut cel mai mult timp în cei 9 ani de EFdeN, și-a dat demisia de la un job cu un mare potențial de cariră și s-a alăturat proiectului. Așa a apărut Asociația și s-a născut EFdeN, f(N), unde N este Natura pentru că EFdeN proiectează și construiește în funcție de natura.
Motivați de succesul neașteptat de la ediția precedentă cu PRISPA, obiectivul de această dată a fost să câștigăm competiția. De data aceasta, ambiția noastră a fost oprită de lipsa de experiență și de prea multă încredere. Pe scurt, din 140 sponsori, 1 ne-a păcălit, întârziind astfel construcția cu 2 luni. Cu toateă că am recuperat, tot am întârziat 3 zile în competiție, pierzând 2 probe și ajungând pe locul 19/20. Rămâne cel mai mare eșec al vieții mele, cea mai dureroasă experiență și etapa în care am învățat cel mai mult și pe care n-aș schimba-o. Ne-am întors cu datorii, fără echipă, dar am continua și am reușit să recontruim casa și astfel în 2016, după 2 ani foarte grei, să lansăm EFdeN 4C - Primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România.
EFdeN - Signature (2016-2019)
Cofounder & General Manager
După experiența dureroasă de la Versailles și succesul ulterior cu reconstrucția casei, proiectului și încrederii publice, am aplicat la următoarea ediție, cea mai apropiată fiind în Dubai. După 2 edițiie de Solar Deathlon, simțeam că era suficient pentru mine și că era momentul pentru o nouă echipă de coordonare. După 2 tranzițiie eșuate, nu puteam lăsa proiectul să moară, așa că alături de Claudiu, Adi, Nicoleta, Zecke, Zina, Dorina și Ancuța and co am mai băgat o fisă. Cum trecuse deja 1 an cu eforturile noastre, a mai rămas doar 1 an la dispoziție să facem ce nu am reușit cu EFdeN la prima participare în 2.
Participarea în Dubai a fost un succes și am fost foarte aproape să câștigăm competiția, după 2 ani de dedicare și efort a peste 150 de oameni și 100 de parteneri ce s-au rezumat la 45 de zile de muncă intensă în Dubai pentru numai 31 de tineri. EFdeN a urcat pe podium de 4 ori, locul 1 la Comunicare, locul 2 la proba de Inginerie și Construcție și proba de Condiții de Confort și locul 3 la Sustenabilitate.
EFdeN - Alte proiecte (2016-2020)
Cofounder & General Manager
Dincolo de proiectare și construirea caselor pentru competiția internațională și a procesul educațional și de conștintizare generat în mod direct, EFdeN, spre deosebire de orice altă echipă din Solar Decathlon vreodată, s-a avântat mult mai departe. Am dezvoltat proiecte, produse și activități în afara competiției, în concordanță cu misiunea EFdeN, de a face România mai sustenabilă.
Am dezvoltat și contruit un copac fotovoltaic cu care am participat la UNTOLD, o stație de încărcat mașini electrice cu energie de la soare, am folosit interiorul casei EFdeN 4C și scena exterioară pentru piese de teatru, am oferit cursuri și ateliere pentru elevi de la grădiniță și până la facultate și cursuri pentru companii.
Tabăra Meseriașilor (2016-2019)
Mentor
Un proiect special al EFdeN a fost Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Munca mea de până acum se concentrase pe rezolvarea problemelor viitoare, nu pe nevoile imediate ale României, așa că am început să mă întreb dacă abordez problema corect și nu cumva ignor prezentul mai difici. Așa că alături de OMV Petrom, alături de câțiva colegi din EFdeN, am fost mentor în 3 tabăre de vară pentru 80 elevi de la școli profesionale și licee tehnologice. Dincolo de informații și skill-uri, le-am dat încredere elevilor că pot construi viitorul, făcând împreună niște proiecte complexe, moderne și cool.
EFdeN Sustainable City (2020-2021+)
Cofounder & General Manager
Ultimul proiect pe care l-am coordonat în EFdeN a fost Orașul Viitorului, prin convertirea campusului universitar din Pache Protopopescu, 66, de 4.000 mp, unde avem deja cele 2 locuinte, intr-un proiect pilot de transformare a Bucurestiului: un showroom de idei care poate fi scalat in intreg orasul si tara, prin co-creare și colaborarea dintre studenți, universități, mediul privat, public, non-guvernmantal și media. Proiectul este în dezvoltare continuă.
energiaTa (2016-2019)
Cofounder & Jack of all trades
Ani de zile, singura răspunde la care nu puteam răspunde era de ce nu injectăm energia electrică în rețea. Știam că nu se poate, nu știam de ce. Așa că alături de Claudiu și Eduard am creat o comunitate de specialiști, instalatori, autoritati, administratie publică, alte ONG-uri, beneficiari care a schimbat legislația pentru a putea injecta energie electrică în rețea și a primi bani pentru asta. În cei 3 ani (2016-2019), am vorbit la zeci de evenimente, organizat mese rotunde, discutat și negociat în mod repetat cu legiuitorii și autorităție și în final elaborat Ghidul Prosumatorului, de unde poți afla pas-cu-pas ce trebuie să faci. Astăzi comunitatea este încă activă, ajungând la 20.000 membri. Și totul a început cu ''nu se poate'', ''nu se vrea'', ''sunt interese mari la mijloc'', ''nu aveți nicio șansă, copii'', ''o să dureze 20 de ani''.
Future Energy Leaders (2019-2021)
Președinte
Future Energy Leaders România este programul de tineret al Comitetului Național Român - membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei cu misiunea de a crea următoarea generație de lideri care să modeleze viitorul energetic, să rezolve cele mai presante provocări ale lumii în materie de energie și durabilitate, să se angajeze în proiecte naționale. regionale și globale. În timpul mandatului meu, echipa FEL Romania a crescut de la 8 la 50 membri, managementul de la 2 la 5, iar numărul de proiecte de la 2-9. În același timp au fost realizate viziunea, strategia, valorile, noua identitatea vizuală și website. Detalii aici. Performanța a fost apreciată și lăudata la nivel internațional de FEL100 și World Energy Council, fiind una dintre cele mai active organizații FEL din lume.
Altele (2016-2023)
Diverse
În 2016 am fost Manager de Dezvoltare și Politici la Consiliul Român pentru clădiri verzi. Timp de câteva luni, am parcurs peste 4000 km și organizat 10 sesiuni de consultare publică în Cluj, Iași, Galați, Brașov, Craiova, Timișoara și București, unde ne-am întâlnit și am discutat cu peste 400 de persoane de diferite vârste, categorii sociale și profesionale din pentru a co-crea și susține Strategia Națională de Renovare a României. Am fost de-asemenea Regional Lead of the Climate Action Steering Committee la Global Shapers, Co-char al Eisenhower Fellowship Young Leaders, Communication and Strategy Board Member - World Energy Council, Co-coordonat al Strategiei „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”al Administriației Prezidențiale, Co-coordonator al proiectul nZEB Roashow, ce a presupun organizarea a nu mai puțin de 25 de evenimente în Bulgaria, Croația, Grecia, Italia și România, cu expoziții de produse, târguri de locuri de muncă, cursuri de formare, demonstrații live, jocuri pentru copii pentru a crește gradul de informare și educație cu privire la Clădirile cu Consum de Energie aproape egal cu Zero.
WeWilder (2019-prezent)
Sustenabilitate și Parteneriate
Oana și Alina de la WWF - WeWilder sunt 2 minuni de oameni care au născut un proiect care sunt convins că poate schimba România, în special cea rurală, prin proiectele de mediu, sociale și economice pe care desfășoară în Sat Bătrin, Armeniș, Carasenbeș. Povestea a pornit cu aducerea zimbrilor acolo, de la 0 acum sunt 150. În jurul acestei acțiuni, au creat un întreg eco-system în mediul rural. Nu doar că au construit un spațiu de coworking și cazare sustenabil, dar oferă și o grămadă de experiențe mega cooleanu și utile și meaningful, integrând sătenii în tot ceea ce fac, de la cazare și mâncare la distribuția producției locale.Intrați pe https://www.wewilder.com/experiences ca să vedeți ce experiențe puteți lua, de la fine-dinninng la bison/wild animals tracking.
ÎntreVecini (2022-prezent)
Fondator & Viziune, Strategie și Parteneriate
ÎntreVecini își propune să regenereze spiritul comunitar la bloc, creând micro-comunități offline în orașele din România prin desfășurarea de activități în jurul celor 17 obiective de dezvoltare durabilă. Asociațiile care câștigă granturile de la noi au un an să facă 10 activități, primind un buget de 15.000 euro, dintre care jumătate se duc pe panouri fotovoltaice. In procesul asta vrem sa activam complet comunitatea locală, ca proiectul să poată crește singur după intervenția noastră cu ajutorul business-urilor locale, granturi, fonduri europene, etc. Sunt cel putin 6 judete de exemplu care o sa primească bani pentru tranziția justă. Pe ce o să meargă nimeni nu știe, dar lucrăm cu GreenPeace la asta. Fonduri există, nu există eco-sisteme locale. Cred că le putem forma prin IntreVecini, iar alături de Sabina, Mădălina și Luana vom face asta.
''Proiect O'' & ''Proiect NaBD'' (2023-prezent)
Fondator
Proiect O urmează să fie lansat în Q3/2023 și adresează problemele de sustenabilitate și ESG, iar Proiect NaBD va fi despre Tehnologie și Design și va fi lansat în Q4/2023. În proces de dezvoltare și înregistare a mărcii.